v. 24

Vecka 24

Kroppen:
Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.


Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.
 


En paus

Som ni säkert märkt har jag haft en paus ifrån bloggandet. Under förjulstiden hade jag varken tid eller energi över till att sätta mig ner här och skriva efter jobb. För att dessutom bli färdig med julstäd och inpackning av paket var det nödvändigt med en liten paus härifrån!
 
Julen firade vi här hos oss iår, för första gången, och det var supertrevligt! Det var närmare 300 julklappar under granen iår och det var utan tvekan rekord. Haha, jag höll på att bryta ihop av skratt när vi la ut dem under granen. Galskap är det!
 
 
 
Evelina och Moffa <3

Norskt julbord

Ikväll ska jag på julbord med jobbet. Vi ska till en gård som vi alltid besöker, varje år. Nästan som en herrgård. Väldigt mysigt och julstämningen känns verkligen så fort du kommer innanför dörrarna! Synd att det är så sent bara. Jag ska åka hemifrån kl 21 ikväll. Jag kommer nog inte stanna så länge men oavsett så är jag inte hemma före midnatt. Eftersom det bara är en gång om året så är det klart att jag ska följa med! Det ska bli riktigt gott med norskt julbord, för på julafton vankas det endast svenskt julbord hos oss!
 
På bilden ser ni f. v. ribbe, medisterkaker, sossiser och ribbe igen. Väldigt olikt vårat svenska julbord. Men för variationens skull så är det inte fel! Mums så gott det ska bli.
 
 
Julbord på Överland gård.

Lucian som försvann

I torsdags var det som sagt Lucia på dagis. Evelina var klädd i vitt, som de skulle vara. Lucialinne hade jag inte så hon fick bli helt vit istället.
Evelina har börjat protestera högt varje dag som jag ska lämna henne på dagis och självklart var det inget undantag nu i torsdags. Det hon inte visste var att jag inte skulle gå, bara gå till ett annat rum - för att se henne gå i tåget - där alla de andra föräldrarna satt och väntade. Men nejdå, jag fick inte gå för då blev det ramaskrik. Så gissa vem som var tvungen att gå med i tåget? Yes - me! Men så länge det var fred och ro så gick det bra.
 
När de sedan skulle stå och sjunga framför alla föräldrarna tyckte Evelina det var nog. Då försvann hon ifrån tåget. Hon tyckte det var roligare att sitta och leka i soffan medan de andra luciorna och tärnorna fick göra grovjobbet. Haha. Typiskt.
 
Här sitter alltså Lucian, eller tärnan, som försvann. Min lilla Lucia-tärna.

Julkort 2012

Nu är årets julkort färdigt. Idag försökte jag skriva ut dessa, på svenska och norska, men då visade det sig att det var för stora bilder så de fick inte plats på ett vanligt kort, 10x13, eller vilket mått det nu är. Så nu har jag suttit här ikväll och knopat ihop lite olika storlekar, av samma motiv såklart, för att se om det fungerar bättre. Dumt när jag ändå var ledig idag och hade tid att fixa det. Hoppas istället att kunna åka inom där imorgon på väg hem från jobbet. Det tar inte mer än kanske 10 minuter, men jobbar Göran sent imorgon så är de 10 minutrarna alldeles för lång tid...
 
Så här ser det ut ialla fall, Julkortet 2012 från oss:
 
 
Nu blir det sängen. Imorgon är det som sagt Lucia på dagis och jag vill vara pigg tills dess.
Trevlig kväll till er alla!
 
Kramar <3

Badtajm

Imorgon är det lucia. Evelina ska gå med ljus i handen, det var ialla fall det som Vilde sa till mig (en av 5-åringarna på dagis). Jag har inget lucialinne till Evelina så det får bli vita kläder. Det gick lika bra. Luciafirandet startar kl 08 imorgon så jag hinner vara med en halvtimme och ialla fall se henne gå i tåg. Det blir mysigt. Hoppas jag får chans att ta några bilder också, kameran ska självklart med! Min lilla lucia! <3
 
Idag har jag blivit färdig med ALLA julklappar till ALLA. Känns helt fantastiskt. Så nu kan jag alltså bara luta mig tillbaka och se på alla fjantar som rusar runt på stan fram till dagen innan, vissa till och med på självaste julafton. Där går väl ändå gränsen? Hur orkar ni? Berätta gärna. Jag har nämligen nästan stressat i år med julklapparna pga att jag kände att jag var ute sent. Och då är det ändå 12 dagar kvar till julafton. Blir det inte mer tanke bakom det hela när man lägger ner tid och mindre stress på köpen? Så upplever ialla fall jag det. Dessutom slipper jag leva på nudlar resten av december och halva januari för att jag impulsköper det allra dyraste!
Nähä, tacka vet jag planering. På allt helst!
För mig så blev det ganska exakt 100 st i år. Ungefär som varje år. Tror att jag totalt har lagt 3000 kr +. Jag är nöjd med alla köpen och hoppas mottagarna också blir det. Ser fram emot en jul med min mami i mitt hem! <3
 
Lycka till alla!
 

v. 21

Vecka 21 - Halvvägs

Kroppen:
Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.

Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför din mage.
 
 Så här ser våran bebis ut i v 20:
 

Pepparkaksgumman

Det blev inget med bakningen igår, Evelina hade ont i magen och hade inte lust att baka. Vi gjorde det istället idag efter frukosten! Det blev massa fina pepparkakor och goda blev de också. Fast godast var nog degen om man frågar Evelina ialla fall... Saffransbullar får vi ta en annan dag. Det är nog kanske bäst att jag gör det själv för det är ganska många steg som ska göras och jag räknar med att en av oss blir lite otålig under tiden. Haha.
 
Min lilla pepparkaksgumma <3
 

Sömntutor

Välkommen soliga, härliga lördag! Endast -5 ute och helt perfekt lekväder för liten sprallis.
Dagen började med sovmorgon för mig. Underbart. 09:15 gick jag in och väckte Evelina. Då kände jag att jag fått min behövliga sömn och Evelina hade sovit i mer än 13 timmar. Haha. Sömntutor är vi allihopa!
Efter en god frukost begav vi oss ut i snön lite. Kastade tidningar och gick till affären för att panta flaskor och handla jäst. Vi ska nämligen baka lussekatter här imorgon, med saffran. Och jag räknar med och hoppas på, hjälp från lillproffset! Vi får se om hon har några bakkunskaper senare när vi ska baka pepparkakor innan farmor och farfar kommer hit och ska äta pinnekjött ikväll.
Kanske det blir kaffe och pepparkakor till efterrätt?
 
Kramar från ett soligt och varmt Oslo! <3

Beck - Gamen

Det var meningen att jag skulle sitta i kassa 8-11 idag, men jag behövdes i disken och det utan att överdriva. Det har varit fullt upp från början till slut idag och tiden har gått jättefort. Jag fick lite ont i fötterna innan lunchen men efter att jag fick sitta lite i kassan så gick det över. Vid denna tiden när jag gick gravid med Evelina började jag nästan gråta efter 4 timmar på benen. Så himla skönt att det inte är riktigt lika illa denna gången ialla fall!
 
Vi har börjat se Beck här på kvällarna, en ny film varje kväll och det blir inget undantag ikväll, Gamen får underhålla oss ikväll.
 
Bilden är tagen efter att Ellen och Lina varit här. Ellen hade med sig märkliga klubbor som gjorde tungan helt blå, till Evelinas stora förtjusning! Haha.
 

Julpynt

Idag har jag varit hos läkaren, fått en ny sjukskrivning och hört på prinsens hjärtljud. Lika mysigt som alltid. Jag kommer förmodligen inte börja jobba mer än 70% förän efter jul, med den stressen och de hektiska dagarna på jobbet så tror jag det är bäst för mig att hålla mig till 70% tills vidare.
Jag har varit ledig idag. Efter läkarbesöket åkte jag till H&M och fick äntligen köpt ny foundation och en mascara. Har fram tills nu varit inne på reserver och jag tycker inte om att snåla på sminket när jag ska till jobbet! Hehe.
 
 
Jag har också fått julpyntat här hemma! Det blir alltid lika mysigt och stämningsfullt när det är gjort. I år tog jag det ganska lugnt med tomtarna eftersom vi ska ha gran (för första gången!!) också. Det blir fort för mycket saker och bara stökigt liksom. Men jag är nöjd. Jag ska bara försöka få tagit en fin bild på Evelina, med tomteluva så vi kan skicka julkort, så är de flesta problemen lösta här. Julkort, julklappsinslagning, julgran och julmaten - sen är julen räddad!

Hur ligger ni till med julklappar osv.? 
Kramar från oss

En prins

Idag var vi på Ullevål och gjorde Ultraljud. Usch så nervös jag var innan de ropade upp mitt namn. Tills hon sa att allt såg bra ut var jag ett nervvrak. Men alltså såg verkligen bra ut. 2 armar och ben med 5 fingrar respektive tår på varje fot/hand. Väldigt skön känsla att allt såg bra ut. Att dessutom Evelina ska bli storasyster till en lillebror är bara ett pluss på det hela! Huvudsaken var att allt såg bra ut. Perfekt sa hon till och med!
Våran lille prins <3
 

RSS 2.0