Tummen upp

Varje dag, varje morgon, tar jag med Evelina in i sängen och ger henne välling och sätter på henne kläder där. Det är vår lilla mysstund helt enkelt. :)



Här ligger vi och gosar i mammas och pappas säng (påslakanen fick vi i julklapp av Görans mormor).
Evelina ser lite smått groggy ut där hon ligger och myser. <3

Gôtt Nytt!

Idag är det sista dagen på detta året!

*Har ni nyårslöftena färdiga?
*Är menyn tillräckligt planerad?
*Är du säker på att den blusen passar till just den kjolen?

Varje år hör jag folk säga; Iår ska bli den bästa nyårsaftonen någonsinn!
Men, vad är egentligen en perfekt nyårsafton? Enligt mig så kommer jag fira en näst intill perfekt nyårsafton. Tillsammans med min sambo, min dotter och sambons föräldrar, med god mat och dricka, i en trygg miljö.
Jisses, det skulle jag aldrig sagt för 4 år sedan... Då skulle det vara så fartfyllt som möjligt. Det känns bra att man har "växt till sig" på det sättet att man värderar andra, viktigare saker, än förr.

Året som gått;
Ja, vad har hänt egentligen. Väldigt mycket och väldigt lite på samma gång.
Evelina har utvecklats jättemycket. Hon växer som hon ska och allt är bra med henne.
Jag har varit hemma hela detta året och kommer inleda det nya året med att vara hemma också.
Vi har flyttat till en ny, fin och stor lägenhet - som vi dessutom äger!
2011 har varit ett ganska bra år helt enkelt. Vissa ändringar hade såklart kunnas göras, men det är väl det som driver oss vidare, att vilja göra nästa år ännu bättre!

Hoppas att ert 2011 också har varit bra


Gôtt nytt år på er!

Julbilder

Eftersom det var tomt på inlägg här under gårdagen får jag kompansera det med lite bilder idag istället. Jag lyckades komma på hur jag överför från mobilen till datorn (om jag ska vara ärlig så visste jag redan det, men det behöver jag inte erkänna...)
Igår var det fullt upp, vi var på Bryn sentret en sväng och jag hittade ett par skinnhandskar, äntligen. Äkta skinn med ull i! Riktigt fina, 199.- nedsatt 50%! Som hittat om man frågar mig. Så dessa underbara handskar tar jag inte av mig om jag är utomhus. :) Nöjd!
Igår kväll var jag inne i stan med Lene, jag och Göran hämtade upp henne och vi blev skjutsade in till Oslo S för att gå vidare till Café Sör, ett litet uteställe med massa olika typer av människor. Där satt vi från 19-23 ca. Halsade i oss varsinn flaska rött och en Irish. Riktigt trevligt! Är lyckligt lottad att ha en vän som Lene, våran vänskap släpper jag aldrig taget om. Jag tog T-banan hem vid 23.30 och var hemma 00. Inte berusad, bara väldigt glad! :)

Idag har jag varit hos läkaren igen, blev sjukskriven tom. den 23/1-12. Sen får vi se vad som sker.
Jag har kontakt med jobbet hela tiden och de vill att jag ska bli helt bra före jag kommer tillbaka, för
att slippa jobba-sjukskrivning-jobba-sjukrivas osv.
Skönt att vi är överens om den saken och slipper konflikter.
Jag kan knappast hjälpa att jag är oduglig för tillfället... :(

Och så var det lite julbilder som jag ska bjuda på.



Bilderna är tagna hos pappa. På juldagen. Det var visst bara två st bra bilder, där kvaliteten får klagas på... Kommer upp en bild på Evelina som är tagen hos hennes mormor också <3



Våran stora lilla tjej, tänk att hon börjar
på dagis på tisdag. Har lite panik över det, men antar att det blir bra! Vi älskar dig våran lilla rumpis <3

(Nu ska jag ta upp en vaken tjej. Prata med mamma på skype. Ge en prinsessa mat. Lämna henne hos farmor och farfar och sedan STORstäda här inför imorgon.)


Tjing!

Middagsplaner

Då var som sagt julen över. Känns som jag precis satte upp alla tomtar här i lägenheten, nu ska man springa runt och leta upp allt som blev framsatt. Allt som heter jul ska bort, utom ljusstakar och juldukar. Det får ligga framme en stund till.
På lördag är det nyårsafton (om det är någon som missat det!) och då har vi bjudit hit Görans föräldrar och Björn Tore. Jag ska laga pinnekött, koka kålrabbistappe och potatis. Mumma! Jag ska ut en dag och köpa in allt som jag behöver för att lyckas med god matlagning. Längtar!

Idag är det grått och trist väder ute... Det har regnat hela dagen och det är nästan "kväll mörkt" ute. :/
Typiskt. Igår innan jag somnade bestämde jag mig för att gå en lång promenad med lillan i vagnen, så vi båda skulle få en nypa luft. Räknade med att vädret skulle bli som det var igår. Sol och blå himmel! Hade en hel hög med kläder och julklappar att packa upp så jag hade ingen tid, eller jag tog mig ingen tid igår, vilket jag ångrade så fort jag slog upp ögonen och såg ut...

Idag ska vi ha kokad rimmad torsk till middag.
Kokta potatis och kokta morötter.
Till detta; smält smör!
Mumma




Dagens eko kvart i fem

Ja, nu har det varit eko här. Under julen har jag inte haft tid att skriva så mycket här. Och om jag ska vara ärlig så har jag inte heller prioriterat det. Under julen ska man väl vara med sina nära och kära, om du frågar mig.
Julen har varit som vanligt, jättemysig, med massa julklappar, god mat och gott sällskap! Som vanligt har också tiden sprungit fram. Men så är det väl när man har trevligt.
Julafton firade vi hos min mamma, Göran kom ner tidigt. Så det var våran första jul tillsammans kan man säga.
Juldagen var vi hos min pappa.
Och annandagen hos Görans föräldrar.
Evelina har varit jätteduktig hela julen och fått smaka på allt möjligt. Det mesta har slunkit ner lätt som en plätt, men det har också varit saker som hon ogillat och spottat ut.

Vi alla är nöjda med massa fina saker som vi fått
och vi har haft en otroligt bra jul, men som man säger;

Det är skönt att komma bort ett tag,
men det finns inget som slår det att komma hem igen...

Tack för en jättefin julhelg,
2011.

Bingolotto uppesittarkväll - tjugotredje luckan

Idag är det dagen före dopparedagen och det blir ett lite annorlunda inlägg, eftersom jag sitter hos min mamma i lysekil, där vi för första gången någon gång ska fira jul. :) Det ska bli riktigt mysigt. Och imorgon kommer till och med Göran hit och firar julaftonen här, det är första gången på våra 3 jular tillsammans som han kommer hit och firar med oss. Riktigt mysigt! Jag kan lova er att detta året är det lätt rekord i julklappsinköpen här hemma.
Ett rum är helt fylt med julklappar. Det är långt över 100 st! Det kommer ta lång tid att öppna och vi kommer säkert börja redan på morgonen och hålla på till sent på kvällen, för att hinna med dagens måsten.

Ikväll är det en sak som står på schemat, Uppesittarkväll med bingolotto, det är något som blivit en tradition för oss. Och den hoppas jag vi håller på, som alla andra traditionerna vi har.



Allas vår Lasse "Kurtan" Brandeby - Rip

Spelar ni Bingolotto ikväll mina kära läsare?
Imorgon är det dopparedagen. Hoppas ni får en riktigt trevlig jul. <3


Julmat Sverige vs Norge - tjugoandra luckan










VS




Det här med julmat har jag varit inne på tidigare, då jag pratade om julbord. Detta blir väl kanske lite liknande. Men denna gången handlar det om julbordet som familjen har, hemma, på julafton. Kanske dagen innan eller efter.
Några saker är ett måste på ett julbord. Jag har lagt upp bilder på de typiska sakerna för Sverige och Norge, eftersom det är där jag befinner mig.

På det svenska julbordet har jag lagt upp:
1. Julskinka - det tror jag ALLA har på julbordet.
2. Sylta - antagligen inget som alla har, men där jag befinner mig, finns det också sylta.
3. Rödkål - de senaste åren har jag börjat tycka om rödkål. Vilket var något jag inte ens såg på förr.

På det norska julbordet är det bilder av:
1. Kransekake - jag tror detta också finns i Danmark, kanske också i Sverige, men här är det ett måste.
2. Ribbe - ribbe här är ungefär som skinka i Sverige, behöver jag säga mer?
3. Medisterkaker - det är ungefär som köttbullar i Sverige. Fast dessa är gjorda på mycket fett, blandat med lite köttfärs. Konstigt kanske, men gott!

Vad är viktigast för er där hemma?

(Kanske det är någon som undrar varför jag inte lägger upp några "privata" bilder, på Evelina och så. Men eftersom jag har ny telefon så måste jag först och främst lära mig den, sen få klickat fram bra bilder! Det kommer - håll ut!)

Julgran och julklappar - tjugoförsta luckan












Visst är det otroligt coolt med en vit gran, som denna ovan. Men hade jag valt det? Nej! Ni har säkert lärt er vid det här laget att jag är en traditionsmänniska. Och taditionen säger väl grön gran! Det är de mest naturliga ialla fall. Du hittar ingen vit gran ute (om den inte är täckt av snö), jag har ialla fall inte gjort det än. Dock hade jag kunnat tänka mig en grön gran som jag sprayar med fejksnö, det hade varit fint!
Jag är uppvuxen med plastgran pga. att min pappa var/är allergisk mot äkta, så för min del går det finst med plast. Men när jag pratat med andra så finns det inget som slår en äkta, för den luktar så gott. Men låt oss säga att det är både billigare och enklare att städa undan en plastgran.

Hur tänker ni gällande granen? Har ni gran överhuvudtaget? Plastgran eller äkta?



För min och familjens del gäller det - så många julklappar som möjligt - varje år! Trots att vi säger att vi inte ska ha så mycket julklappar nästa år, så blir varje år nytt rekord. Iår kommer det ligga (hos mamma) ca 150-170 julklappar i huset i lysekil! Det är rekord och det borde vara svårt att slå. Kan också tillägga att vi är 4 personer och våran lilla dotter på 1 år. Men jag älskar det! Massa julklappar, det är så vacker att se på. Massa olika papper och snören, stora och små klappar och mjuka och hårda! Jag lovar att jag ska ta bild på alla paket så ni får se att jag inte ljuger! ;)

Hur tänker ni, många och billigare eller få och dyra?

Julgodis - tjugonde luckan














Julgodis är ett måste till julen - enligt vissa! För min del är det faktiskt inte så noga. (Jag håller mig hellre till julmaten.) Jag är inte så förtjust i ischoklad och marsipan har jag aldrig gillat. Kanske knäck om jag måste välja. Men för er som är så kreativa att ni ställer er och bakar så är väl detta det vanligaste när julen närmar sig. :) Jag hade säkert sprungit och köpt allt om jag tyckt om det, för bakar jag så blir det oftast bara fiasko, om jag inte ger mig in i det till 100%.
(Det blev ett sent inlägg idag pga. ny mobil - då måste man ju sitta och pilla lite med den! Och att vi varit ute i princip hela dagen. Har haft en superdag!)

Bakar ni julgodiset själva?

Julmusik - nittonde luckan















Vad vore väl julen utan julmusik? Den bästa julskivan att köpa om man inte har någon favoritartist är helt klart Absolut Christmas, det kommer vanligtvis ut en ny varje år och det är massa blandat på den, som passar både stora och små! Mina favoriter för julen är de längst ner, utan tvekan. Glömde skriva med O helga natt. Den är otroligt fin.
Vilka är era favorit julsånger?

Adventsmiddag i Ski

Jag glömde skriva att vi ska bort idag. Vi har blivit hembjudna till Görans faster. Vi ska hem till henne i Ski och äta en söndagsmiddag/adventsmiddag. :) Det är första gången som jag besöker dem, annars kommer de alltid hem till oss. Eftersom vi aldrig vet när Evelina blir trött och vill sova så passar det egentligen bättre. Men nu ligger Evelina fortfarande och sover, så idag borde det bli problemfritt!

Jag har en fråga, snälla hjälp mig att besvara den:
Varför är man alltid så hungrig dagen efter, när man var ute dagen innan?

Jag tycker jag åt en stabil frukost, men nog fan har jag suttit här och trynat i mig mer trams!



Här bor vi!

Misstag!

Igår skulle jag tagit bild på hur jag såg ut. Tror ni jag kom ihåg det? Nej, just det, jag glömde det. Så vi fick ta några bilder inatt när vi kom hem. Men ni vet väl hur man brukar se ut då? Efter "lite" alkohol och en del mat... Håret hade rasat ner och jag var blank som en spegel i ansiktet. Så det var ett riktigt misstag från min sida.
Jag kan ialla fall säga att vi hade en dunder kväll igår. Det var riktigt trevligt. God mat och gott sällskap.
Först möttes vi på ett ställe som heter Åpen Bar. Där tog vi ett glas vin och gick sen vidare till Big Horn på Aker Brygge. Där åt vi en förrätt som bestod av kycklingvingar i barbequesås och sallad till. Till huvudrätt tog vi alla oxfilé. Det fina med just Big Horn är att man får välja tillbehör, då får man små skålar med det man väljer. Jag tog stuvade champinjoner i gräddsås, stuvad spinat och sparribönor med rödlök och beasås. Du får också bestämma hur stor biffen ska vara, jag nöjde mig med 200g medan grabbarna tog 300g. Vi åt så det nästan rann ur öronen på oss.
Mumma säger jag bara! Det låter som jag åt massa, men tillbehöret är liksom bara i små skålar. :) Kan tillägga att vi vräkte i oss mat och dricka för närmare 2500,- !
När vi suttit och jäst en stund där (alltså efter mat, lite vin och en Irish Coffey) så gick vi vidare till ett ställe som heter Druen, det ligger och på Aker Brygge. Där satt vi resten av kvällen. Jag och Björn tore klarade att klunka i oss 2 vinflaskor tillsammans á 595,- (de har fanimej vett på att ta betalt i de dära området). Men det är inte ofta vi unnar oss sånna kvällar!
Tack för en riktigt trevlig kväll!
Det verkar som vi även får äran att fira nyår tillsammans med en av de roligaste personerna som finns - Björn Tore.


Enligt mig ser detta inte ut som en pyamaströja ialla fall


Min andra hälft <3 Älskar dig

Fjärde advent - artonde luckan













Idag är det alltså sista advent, fjärde advent. 6 dagar kvar till julafton. Visst har december månad, hittills, gått himla fort? På fredag åker jag till Lysekil, där vi ska fira jul iår, för första gången. Blir riktigt mysigt! Hoppas vädret håller i sig. För här ligger det ialla fall ca 3 cm snö och vägarna är fria. Perfekt egentligen. Speciellt när man ska ut och köra bland alla stressade folk!

Finaste

Idag är det lördag, det är sol och vi ska ut och äta middag idag! :) Jag ska för första gången gå ut med en pyamaströja, då jag samtidigt ska vara finklädd. Det blir riktigt intressant och resultatet vill ni inte missa. Det kommer nog inte upp förän imorgon, om jag inte slänger in ett snabbt inlägg före vi går.
Evelina ska sova hos sin farmor och farfar inatt. Troligtvis. Det blir första natten som vi verkligen kan sova ut utan att vakna - av minsta lilla ljud. Förmodligen är jag pigg som en lärka redan kl 09 imorgon, bara för att jag kan sova ut riktigt. Kan väl inte klaga på sovtiderna här annars heller i och för sig!



Detta är förmodligen den finaste tomte jag har. Den fick jag av min mamma 2006 och nu står den och pryder våran hallbänk med en tänt ljus i sin lykta, varje kväll! Älskar den. <3




Lite suddiga bilder men det "visar" ialla fall att hon går lite! :)
Hjärtegullet


Julkort - sjuttonde luckan












Ni vet väl att ni måste ha skickat in era julkort nu, för att garantera att de kommer fram innan jul! Jag skickade mina i lite väl god tid, men hellre det än att det blir sen leverans.
Numer skickas det kanske mer julkort via mail, mms osv. men personligen tycker jag om att hålla på traditionen med egenskrivet julkort. Ialla fall egendisign (som vi har gjort iår - se nedan). Jag tycker det blir en speciell tanke bakom varje kort om du skickar via posten. Om du ska skicka via mail så kan du markera alla i din kontaktlista och skicka till alla samtidigt. Jag blir mer glad av ett kort med posten än ett på mail. Är jag kanske gammaldags av mig? Antagligen kommer det bli mer och mer på detta moderna sättet, men jag ska hålla mig till det gamla så länge det går, känner mig lite som Gustav Svensson i "Svensson Svensson", men det kan jag gärna vara. Traditioner är till för att hållas!

Vad tycker ni?





Julkort 2011 av fam. Berntsson-Östmo

Julhandel - sextonde luckan




































Varför har det blivit så att vi förknippar julhandeln med stress och ekonomiproblem? För att alla alltid är ute i sista minuten? Det är jag helt övertygad om. Varför börjar man handla julklappar den sista veckan innan jul. Är du möjligtvis en av dem som virrar runt på stan precis innan stängning dagen före julafton.
Kanske du säger "nästa år ska jag vara ute i god tid!" Men det blir alltid uppskjutet. Det blir automatiskt ingen tanke bakom köpen utan stressköp.
Jag har varit färdig med julklapparna länge nu. Ialla fall till 1 december, och då tyckte jag att jag var sent ute. Min mamma köper julklappar tidigt på året, varje år, på så sätt blir det inga gigantiska utgifter då man ska köpa all julmat och annat gott som man vill ha till julbordet o.l. Rekordet för min mamma måste väl varit ett år då hon köpte julklappar på juldagen till året därefter. Haha... Litt-ele mum!

Årets nyårslöfte kanske blir att vara ute i god tid med julhandeln nästa år?
God jul(stress)handel!




Kjol-jakt och outfit med pyamaströja(?)

Idag har jag och Evelina varit med Göran hos fysion, eller vi gick inte med dit, men vi gick runt på Bryn sentret, där vi bodde innan vi flyttade hit.
Jag hittade äntligen en kjol som jag ska ha på lördag. Då ska vi nämligen ut och äta, tillsammans med Björn Tore och hans "dejt". Vi ska till Big Horn på Aker Brygge. Sen ska vi väl sätta oss på någon pub och dricka och tjöta lite!
Jag hittade ialla fall en kjol. På Vero Moda faktiskt. Tittade först på en på H&M men den var lite väl festlig. Så jag gick vidare, till Vero Moda, hittade en kjol till hundra kronor mindre än den på H&M, dessutom en sån som jag letat efter! Passar till lite finare uppklädsel, om du piffar till det övriga.
Så på lördag blir det alltså; den nya kjolen, nylonstrumpor, svarta stövlar med liten klack, guldsmycken (som jag också fick köpt idag, Cubus - ta 3 betala för 2! Jag använder ALDRIG guld annars, men det passar bättre till de färgerna jag ska ha på mig.)
Och det mest intressanta/roligaste/komiskaste; Vad ska jag ha upptill? Hehe. Jo... I måndags före Lina åkte hem traskade vi runt inne på Oslo City här i stan, ett stort köpcentrum, typ Femman. Vi gick en sväng in på Kapahl för jag hade fått en medlemstilbud av dem via sms. 40% på valfritt damplagg. Eftersom jag sett runt efter nya pyamasbyxor så tänkte jag kika efter det där. Jag hittade ett par, ganska fula. Beige/svarta med något konstigt mönster, men gudomligt material! De satt ihop med en beige-färgad tröja, som skulle föreställa en pyamaströja. Jag såg med en gång framför mig att den skulle vara ursnygg tillsammans med den outfiten som jag ska ha på lördag, och med en svart fin-väst över. Jag ska visa er hur resultatet blir på lördag. Tror det blir kanon. Men visst är det komiskt att jag köpte pyamasbyxor med tillhörande tröja och istället använder "pyamaströjan" när jag ska ut!
Kan tillägga att jag köpte en väska inne på Kapahl också. En sån som man sätter tvärs över liksom, ni fattar säkert vad jag menar! En brun. Den får också följa med ut på lördag! Ingen festväska, men jag gillar den som bara den.


Du får fråga före du tar bild. Ajja bajja!


Döhh... Korken satt fast ju!


Men sluuuuuta ta kort på mig hela tiden, det är inte rooooligt längre. Du har väl tillräckligt med bilder på mig nu?
<3

Nu ska gröt lagas, pyamas ska på, gaddarna ska putsas och gardinen ska rullas ner!
Trevlig kväll gött fölk!

Julbord - femtonde luckan













Kanske de flesta redan varit på årets julbord? Annars är det väl nu till helgen som gäller.
Julbord är utan tvekan det bästa och mysigaste som man gör ihop på jobbet. Norskt julbord är inte så varierande som det svenska. Här serveras det nästan bara varm mat och det som serveras skiljer sig mycket från det svenska. Här är det lam (pinnekött), rotmos, ribbe, potatis, surkål och brun sås som är standard. Första året jag var på julbord med jobbet blev jag ganska paff över vad som serverades, jag är ju van vid "kall" mat där man går och plockar och tar flera gånger. Och kan sitta länge och bara frossa i allt gott! Här är det knappt att man orkar äta upp första omgången. Nåväl, alla har vi olika uppfattningar om vad som är ett måste på julbordet. Jag har skrivit upp vad som gäller för mig, glömde dock ägg.

Vad är det viktigaste för er?


Tomtar - fjortonde luckan

 

Det finns hur många olika slags tomtar att ha. Tomtar som sover, som är glada, som är sura, elaka tomtar, tomtar utan ögon, gamla tomtar. Fina och fula tomtar också såklart.
För min del är det tradition som gäller. Inga elaka tomtar, tomten är ju snäll, ialla fall är det den bilden har vi fått av han - tomten.

Vilka tomtar gillar ni bäst?

Efter det har varit lucia borde man sätta fram tomtar, om man inte redan har gjort det! För då närmar det sig jul med stormsteg.
Idag är det endast 10 dagar kvar till julafton.

Jobbdag?

Idag kan man nästan säga att jag har jobbat. Inte riktigt men nästan. :) Jag hjälpte ialla fall Göran att hämta en vara som han skulle leverera, i Sandvika hämtade jag den och körde den till Lindeberg. Exakt den tiden som den skulle hämtas var han hos sin fysio. Så han frågade mig om jag hade lust - varför inte? Görans mamma följde med och visade vägen och Evelina låg och sov under resan. Det var ganska trevligt att känna sig viktig igen!

När jag hade gjorde det, så hade Göran ännu mer att köra och leverera. Och vi hängde på. Dock med en trött, rastlös och hungrig Evelina. 


Här är vi glada! <3

Här börjar det bli mer och mer otåligt... Det gick bra till slut ändå, med lite mat i magen ordnar sig det mesta.



Nu är Göran och ordnar med sin bil, han tror han fick punktering på kuppen.

Hoppas de dära ordnar sig, trist att typ inte tjäna något på uppdraget han gjort idag.


Lucia - trettonde luckan










Idag är det lucia. Då börjar det helt klart närma sig jul. 11 dagar kvar närmare bestämt.
Jag saknar lucia på skolan som vi var med på varje år, det var alltid så mysigt och vi fick äta pepparkakor och dricka julmust!
Dagens "tips" måste väl därför vara att gå och se på ett luciatåg, det finns nästan inget mer stämningsfullt än det. När jag precis hade flyttat hit, till Oslo, så sjöng jag i en kör i en svensk kyrka. Vi hade uppträdanden i kyrkan dit folk kunde köpa sig en biljett och komma och se.

Det är vackert.



Vänner som inte växer på träd

Jag har de två bästa vännerna i hela världen, är helt övertygad om att ingen har eller kan få bättre vänner än mig. Elenor Andersson och Lina Bergström är och kommer föralltid vara min bästa och närmaste vänner. <3
Vi har haft en jättetrevlig helg tillsammans. Trots att det inte blev så mycket tid alla 3 tillsammans så var det ialla fall bättre än inget alls. Det är precis som att vi aldrig varit ifrån varandra när vi träffades och vi kan som vanligt prata om vad som helst utan att det är knepigt för någon av oss. Sånna vänner växer inte på träd och jag är otroligt lottad som har just dessa två i mitt liv - de bästa!
Nu sitter Lina troligtvis på flyget och väntar på avgång på Rygge flygplats. Det var sorligt att ta adjö med tanke på att jag vet hur lång tid det kommer dröja till nästa gång. Men vi håller kontakten. Längtar till nästa gång, då jag och Ellen ska försöka få till en gemensam helg i London hos Lina.


Tyvärr glömde vi att ta fler bilder, men jag fick ialla fall en, lite dålig kvalitet, men man ser ialla fall att det är Lina och Evelina i Evelinas rum. :)

Evelina har älskat besöket vi haft i helgen, hon har fått massa uppmärksamhet och massa fina saker så vem som är bortskämd behöver ingen fråga!

Nu ska jag laga mat så den blir färdig till matchen mellan Sverige och Frankrike som börjar kl 18!

Lussekatter - tolfte luckan





Nu är det väl dags att baka lussebullar?

(Det får bli det enda jag skriver idag, för tillfället ialla fall. Ska snart åka in med Lina in till stora staden och hon ska ta bussen mot Rygge och flygplatsen.)


Tredje advent - elfte luckan





 

Idag vaknade jag upp med mina två bästa vänner från Sverige. Finns inget bättre sätt att börja tredje söndagen i advent på. :)

Ellen skulle åka hem idag så vi gick upp i god tid (det såg Evelina till), trots att det blev sent igår. Vi pratade och skrattade fram till klockan närmade sig 03 inatt. Men eftersom vi sällan träffas alla 3 så var det värt en dålig natts sömn.

Vi började dagen med en god frukost och sen paketöppning. Alla fick fina saker, finast fick väl Evelina! ;) Sen var det dags att köra mot bussterminalen med Ellen. Jag, Lina, Göran och Evelina körde vidare till Sandvika storsenter och var där fram till 17 tiden. 8 trötta ögon kom hem och 6 ögon är nu (halvt) vakna. Räknar med att kvällen inte blir så sen. Imorgon åker Lina hemåt och vi återgår till vardagen! Har haft en kanonhelg med världens bästa vänner. <3


Julpyssel - tionde luckan














Idag är det exakt 2 veckor kvar till julafton. Tänk er det. Känns inte som det var längesen det var julen 2010, när vi hade en liten bebis som var helt beroende av oss för att förflytta sig och tröstas. Nu hittar Evelina på egna saker att göra, hon traskar runt här i lägenheten precis som hon föddes gående. Riktigt mysigt.

När jag gick i skolan, på kyrkans barntimmar och hos dagmamma så pysslade vi en hel del. Kanske allt inte blev fint och kul att ha framme, men det var ändå något som jag hade gjort själv. Jag ska försöka (jul)pyssla mycket med Evelina när hon blir lite äldre. Igår när jag var och handlade såg jag efter nejlikor, för jag hade lust att göra en fin och gott doftande apelsin till hemmet, men det var slut på nejlikor tyvärr.
Det är väl också ett bra tidsfördriv att pyssla om man är en liten rackare med myror i brallan som längtar och längtar... Man glömmer liksom bort tiden lite!

Julsagor - nionde luckan














Visst är det lite speciellt med juletiden? Man går och väntar på att det ska bli julafton och se vad alla stora, små och mjuka paket innehåller. Även fast den väntan var större när jag var liten så finns fortfarande den spänningen kvar. Jag drar alltid ut på att öppna paketen på julafton bara för att det inte ska "vara över"...

Nåväl. För att tiden före jul ska på fortare så kan man hitta på lite allt möjligt. Jag tyckte om att läsa historier om just julen när jag var mindre. Jag kunde börja läsa redan i september och vissa år ännu tidigare. Här är fyra ganska populära historier, som tomten berättar. :)

Påminnelse!

Idag spelar Sverige sin fjärde match i handbolls vm. Ikväll väntar Kroatien och det blir antagligen ett tufft möte. Hoppas vi kan få ihop spelet och prestera bättre än vi gjorde mot Uruguai, trots vinst så var spelet långt ifrån övertygande.
På fredag väntar Danmark, men eftersom vi möter ett skadedrabbat Danmark har vi en chans. Stå på!

Ville bara kika in och påminna er, så ni inte missar vm´s näst sista gruppspels match!


Seger - IGEN!


Liseberg - åttonde luckan













Är det någon som missat att det är jul på Liseberg varje år från mitten/slutet av november? Jag tror nästan de flesta borde ha fått med sig den lilla detaljen och om det är någon som inte varit där, gå dit!
Det lär blir julens kanske mysigaste, romantiskaste och roligaste kväll. Det finns utvalda åkattraktioner som fortfarande är öppna, du kan smaka på korvar, kött, ost och massa gott som även går att köpa med sig hem. Du kan även mysa med glögg och pepparkakor till en billig peng. Hantverksbodar är uppradade längs huvudgatan och går du dit på en torsdag så får du även med dig Jullotta som har konsert där varje torsdag fram till jul.
Är det kallt så har de tänt "kolgrillar" som du kan värma händerna över. Otroligt mysigt, tror jag de flesta håller med mig om.
Är det något jag saknar att göra i Göteborg så är det just denna turen till Jul på Liseberg, som lätt kan bli fler än bara en.

En eftermiddag ute i snön

Igår skulle jag och Evelina ut och gå en tur lite på eftermiddagen, det började skymma ute. Jag skulle egentligen bara till affären och köpa lite smått, men när vi kommer utanför dörren här nere så ser jag att det snöar, äntligen! :) Det snöade ganska kraftigt. När vi väl varit i butiken så låg det ca 2 cm på marken. Vi stannade till vid en lekplats så Evelina fick gunga lite. Sen satte jag ner henne i snön. Hon tyckte detta vita, kalla och våta var jättespännande!


Ganska fina bilder ute i snön. :)

Måste också tillägga att Evelina går mer än hon kryper nu. Vi är såklart riktigt stolta! <3 Våra lilla duktiga Evelina.
Idag, kl 08.15, ringde de från Furuset och sa att läkaren som vi skulle besöka idag, blivit sjuk. Så vi får vänta med 1 års kontrollen. Jag ska ändå till Furuset senare, fysion. Ska få ultraljud på två ställen.

Idag ska vi ut och pröva pulkan. För nu är det som sagt massa snö här. 10 cm låg det på marken när vi vaknade idag. Och som vanligt skapar den första snön kaos i trafiken. Ovana och slitna däck sägs det på radion.

Vi hörs lite senare!


Nordstan - sjunde luckan











Återigen lägger jag in något som har varit stämningsfullt för mig när jag var yngre och strosade runt inne i stan.
Nämligen Julgranen som är mittpunkten i Nordstan. Den är jättehög och kulorna som hänger i granen är säkert stora som stora badbollar!
Jag och min kära vän Lina, var ofta inne i stan och stod ofta och såg en stund på denna gigantiska gran. Det var tider...
Jag har alltid älskat när granen kommer fram ialla fall, då lider det mot jul. :)

Pulkaåk?

Som jag skrev tidigare så har Evelina gått massor idag, hon har fortsatt också. Säkert gått totalt 20 steg här nu inom en halvtimme. När hon inser att det går fortare att gå än att krypa så blir det nog mer och mer. Riktigt mysigt att se. Och jag blir precis lika stolt varje gång. Mammas lilla prinsessa. Det vackraste som finns på denna jorden.




Det är dock lite dåligt glid inomhus...
Vi hoppas att det snart kommer snö här, så vi kan inviga pulkan! :)

"Fram steg" och bildbomb

Precis i detta nu (när jag skrev det förra inlägget) traskade Evelina ut ifrån köket och in i vardagsrummet, minst 10 steg! Mammas duktiga docka. Tänk att hon blivit så stor, tänk att hon snart ska börja på dagis, få egna vänner och garanterat en helt underbar personlighet (mer än hon redan har då)! Det ska bli otroligt roligt att följa med och se alla utveklingar som stadigt sker. <3


3 generationer Østmo


Farmor och en trött Evelina


Gørans fasters man och en kanske lite skeptisk Evelina ;)


Jag och farmor Sidsel i köket


Mina två f.d arbetskamrater och underbara vänner


Evelina och farfar Svein


De två syskonen Svein och tante Inger


Bilder tagna från Evelinas 1 års kalas 6/11-2011


Pepparkakor - sjätte luckan


Då var det väl dags att baka pepparkakor? Om ni inte gjort det redan såklart!
När jag var aupair så bakade vi pepparkakor flera gånger där. Massa pepparkaksdeg men inte så många färdiga pepparkakor. Undra varför? Degen är ju så otroligt god! Jag hade hellre ätit degen än pepparkakor faktiskt.
Jag gjorde alltid min egen version av Svamp bob, barnen tyckte alltid det var så roligt. :) Och vad gör man inte för en leende mun och stora barnögon.

Det blir väl kanske inget pepparkaksbak i detta hemmet iår, men nästa. Jag har köpt färdiga pepparkakor istället. Annars har Ikea billig, färdig pepparkaksdeg för 25kr. Om man inte är så kreativ att man gör egen deg också.

Hur bakar ni? :)


Sovmorgon

Idag kan man säga att jag fick en rejäl sovmorgon (igen)! Jag vaknade 10.10 och visste nästan inte vart jag befann mig. Har dock vaknat ett flertal gånger under natten av en vaken Evelina eller en full blåsa!
Stackars Göran är en sväng hos sin fysioterapeut på Bryn. Igår klarade han nästan inte att ta sig i och ur soffa, säng eller stol...

Om ca en timme är det min tur att besöka min terapeut, jag är fortfarande stel i den vänstra sidan av nacken så vi får se vad som händer där idag! Jag hoppas på att endast gå dit en gång i veckan till slut och träna två dagar på egen hand, därav en simmdag + en på gym. Till att börja med. Det är nämligen inte jättebilligt att gå till en fysio 2 gånger i veckan. Denna veckan ska jag till och med dit 3 gånger, på onsdag ska jag få ultraljud i axeln. Hua! Missförstå mig inte, jag vill såklart bli bra och lägger gärna pengar på den vård jag behöver. Men alla där ute vet lika gott som jag att det finns betydligt roligare/behövligare saker att lägga pengar på! Höhö.

Paus i skrivandet pga. att Göran kom hem och hade med sig ett glädjande brev i näven...

Vi får kontantstötte från Nav till att Evelina börjar på dagis full tid. Dvs 3.300kr/mån. :) Tack Nav!



Den här typ av "varje-dag-ljus" har vi haft sen jag var liten. Älskar det.
Fick två st förra julen av min mami, hoppas att få fler iår! ;) Haha.

Idag är det handboll, kl 18. Missa inte!

Julmarknad - femte luckan






Jag var på Bærums verk förra söndagen. Det var öppningshelgen! Denna underbara, mysiga, gammaldags mini-byn kommer vara öppet fram till jul. Jag hoppas att ni som bor i Oslo tar en tur ut dit med familjen.
Låga tak, små hus och öppen spis. Jättemysigt!

Det får bli dagens tips till er!

3 återstår

Idag började jag dagen med en uppfriskande dusch! Det är alltid härligt. Men det var efter jag och Göran fick sovmorgon till klockan 10!... Eller vänta lite här nu. Jag tar det från början. Från igår kväll...

* Sveriges första match i VM började kanon. En vinst mot Argentina med hela 27-11. Det blev aldrig en spännande match för Sverige hade övertag hela tiden Grubbström släppte in 8 mål i första omgången och Gabriella Kay klarade att skydda svenska nätet med endast 4 mål bak. Helt otroligt! Imorgon möter vi Elfenbenskusten kl 18. Missa inte!

* Görans föräldrar kom hit kl 18 igår, lekte lite med Evelina och de hade med sig en stor överraskning till henne, nämligen gunghästen som jag och Görans mamma köpte häromdagen, som hon egentligen skulle fått i julklapp. :) Extra roligt tyckte Evelina det var när hästen gjorde gnägg-ljud och "trav-ljud"! Kanske lite skeptisk till en början men nu älskar hon den! Tack farmor och farfar.
Pinneköttet och skinksteken blev en succé. Riktigt gott och det var absolut inte sista gången jag lagade det. Resterna slinker nog ner här ikväll.
Kvällen blev ganska ung och farmor och farfar gick hem tidigt, runt 21-22 tiden. För oss blev det en tidig kväll också. Mätta i magen och otroligt trötta av den mäktiga maten slocknade vi bägge med en gång.

* Evelina vaknade endast 1 gång inatt och när klockan var 8.30 gick jag in till henne och gav henne lite leksaker i sängen där hon satt i 1½ timme och lekte och mamma och pappa fick sova till kl 10. Underbart!
Det blev en dusch och en god frukost. En god andra adventsfrukost. Tänk att det bara är 3 söndagar som återstår av detta året. Galet att tänka på.



Nu sitter vi här och väntar på att Evelina ska somna och sen vakna. Senare har jag lust att gå ut en sväng i solen. Det ser ut att vara ett härligt promenadväder idag, det måste utnyttjas!

Trevlig söndag och andra advent på er!

Andra advent - fjärde luckan






Då har vi kommit till andra advent. Andra ljuset brinner!
Adventssöndagarna är alltid mysiga, man märker hur det närmar sig jul med stormsteg. Varför firar vi advent?

Advent var en fastetid under den katolska tiden och som också kallades julfastan, en väntan inför firandet av Jesu födelse. Man fick alltså inte äta kött och bröllop var till exempel förbjudna under advent.

Även under senare tid har advent fortsatt att vara en tid av stillhet och full av förväntan.

Ha en fin andra advent!

2 timmar kvar

Nu är det ca 2 timmar kvar till Sverige möter Argentina. Sändningen börjar 15.55, sen är det försnack innan matchen.
Missa inte att följa våra damer i Brasilien! Det ska inte jag göra. :)

Mer av detta vill vi se!

 

Nu står buljongen och kokar på plattan i köket, pinneköttet står på "avvattning" och skinsteken står färdigkryddad i kylskåpet. Ikväll ska det bjudas på mat så det rinner ut av öronen här!
Kan nämnas att det är första gången jag ger mig på pinnekött, lite nervöst, men med hjälp av Görans mamma ska det nog gå fint! Har precis varit där nere och hämtat en kastrull som rymmer ca 10 liter vatten. 6 liter vatten står nu och puttrar på spisen. :)
Åter kommer med resultat senare/imorgon.

Trevlig lördag gott folk!

Skridskor - tredje luckan

Visst är det romantiskt att åka hand i hand med din kära, på en blank is i mörkret? Så som det händer i sagor. Till fin musik. Vill du uppleva detta? Det finns faktiskt en is-plan på Karl Johan här i Oslo. Den ligger nästan vid Nationaltheatret. En stor plan med is, där du kan köpa kaffe/glögg och pepparkakor och åka skridskor till musik. Visst låter det mysigt? Jag är ingen höjdare på griller, har aldrig varit det och kommer garanterat inte bli det heller. Jag är alldeles för rädd för att ramla och slå mig! Men jag hade gärna åkt en sväng, om jag kunnat! ;)

Jag tänkte bara dela med mig av detta tipset till er som vill hitta på saker i Oslo! Detta kan bli en fin stund med en vän eller en kärlek. Efteråt rekommenderar jag att gå en gång upp eller ner på Karl Johan, där är det vackert i juletider....


NK i Göteborg - andra luckan

När jag var yngre och bodde i Göteborg såg jag alltid fram emot NK´s julskyltning som ligger på avenyn i Göteborg. Varje år har de olika teman i skyltfönstren och massa folk samlas för att se vad de har att bjuda på detta året! Alltid lika spännande och mysigt. På kvällen bör man gå dit, då det lyser upp extra därifrån. Det ser alltid så varmt och inbjudande ut när man står på utsidan och kikar in. Gamla som unga är lika nyfikna. Detta är en snart 100 årig tradition! Värt att se.

 

(Angående årets julkalender; Jag såg självklart det första avsnittet och om jag ska vara ärlig så verkar den vara ganska bra. Eller det är såklart svårt att säga efter bara ett avsnitt, men jag kommer helt klart se även ikväll. Det var många kända ansikten som också är kända för att göra bra tv/film. Så jag ska ge den ett försök!)


Julkalender - första luckan!

Så var det första december. Vi har kommit till sista månaden av detta året! Är det inte helt otroligt och skrämmande hur fort tiden går?
Vad är inte mer passande att inleda min lilla julkalender på bloggen med just "Julkalender"!

När jag var liten älskade jag 1 december, varför? Jo, för då började det en ny julkalender såklart!
Mina favoriter är utan tvekan Sunes jul och Mysteriet på Greveholm!
Vilka/vilken tycker ni har varit bäst?

Tyvärr måste jag säga att julkalendrarna har blivit betydligt dåligare med åren.
- Det är för att du blivit äldre, du växer ifrån sånt... Bla bla bla!
Det kan inte stämma, för varje gång jag sätter på Sunes jul för att minnas tillbaka, så asgarvar jag. Därför kan jag säga, med endel medhåll, att det blivit dåligare med åren!


Iår (idag) kommer en ny, såklart, och jag kommer se på första avsnittet för att avgöra om jag ska se 23 dagar till eller helt enkelt dissa den, som jag har gjort de senaste åren. Ja, jag är kanske lite barnslig av mig som ser på julkalendern. Men jag tycker det är
mysigt! :)

Årets julkalender heter Tjuvarnas jul och är en klassisk julsaga i Charles Dickens anda.
Ni kan se den antingen kl 07.15 eller 18.45 på svt1.
Vi får se vad producenterna åstadkommit iår. :) Blir spännande.



RSS 2.0